Realiteit.

Je cyclus

Tel je de dagen?

Dacht je dat je alles wist over je hormonale cyclus? Dat dacht je maar. Je zult versteld staan van de dingen die je bent vergeten of die niemand je ooit heeft verteld.

Hoogste tijd om de feiten eens onder de loep te nemen met onze Cycluskalender en onze Calculator voor speciale uitjes. Zo kun je uitrekenen wanneer je de komende maanden ongesteld wordt en of je al dan niet ongesteld bent op een bepaalde datum.

Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat dit een typische cyclus is waarop vele variaties mogelijk zijn. Iedere vrouw volgt haar eigen ritme. Maak je dus geen zorgen als jouw ritme niet precies met dit patroon overeenkomt.

Dag 1: Je wordt ongesteld. Het onbevruchte eitje wordt via de baarmoedermond afgestoten, samen met de cellen en het bloed die het hebben gevoed. Nu is het oestrogeenniveau in je lichaam op zijn laagst.
Dag 2-5: Het Follikel Stimulerend Hormoon stimuleert je eierstokken weer oestrogeen te gaan produceren, zodat een van de eitjes in je eierstokken zich begint te ontwikkelen.
Dag 6: Zo tegen de zesde dag van je cyclus (dan ben je meestal al niet meer ongesteld) is het nieuwe eitje gerijpt en maakt het zich klaar voor de eisprong.
Dag 13-14: De eisprong! Het nieuwe eitje is gerijpt en het verlaat de eierstok. Het kan zijn dat je wat krampen voelt tijdens de eisprong en je kunt zelfs een heel klein beetje bloed zien.
Dag 15-18: Tijdens de reis van het eitje door de eileider daalt het oestrogeenniveau weer en begint het progesteronniveau te stijgen.
Vergeet niet dat de kans dat je zwanger wordt zo'n 12 tot 17 dagen nadat je ongesteld bent geworden het grootst is. Wees dan dus bijzonder voorzichtig met voorbehoedsmiddelen.
Dag 19-20: Het progesteron verdikt het slijmvlies van je baarmoederhals en je baarmoeder bouwt de eiwit, suiker en bloed voorraad op om het bevruchte eitje te voeden.
Days 21-28: De progesteron- en oestrogeenniveaus nemen nog steeds toe en dus zijn je borsten wat gevoelig, heb je last van een opgeblazen gevoel en word je chagrijnig! Als het eitje niet wordt bevrucht, zakken de hormoonniveaus. Het eitje en het slijmvlies worden afgebroken en je wordt ongesteld.

Als je aan de pil bent, verloopt je cyclus heel anders. Als je niet precies weet hoe je cyclus dan verloopt, dien je de informatie bij je pillenstrip te raadplegen of je arts te vragen of hij of zij het je kan uitleggen.

Cookie-Einstellungen