Realiteit.

Meidenpraat

Zo kun je blijven genieten van het leven

Moet je nog voor het eerst ongesteld worden? Of ben je net voor het eerst ongesteld geworden? Ongesteld zijn hoort nu eenmaal bij het leven van een vrouw. Het is heel gewoon en het overkomt ons allemaal, ook al je vriendinnen en andere meiden moeten er aan geloven.

In Meidenverhalen vind je alles wat je wilt weten over ongesteld zijn en over de veranderingen in je lichaam. Bovendien wordt uitgelegd hoe je de producten kunt kiezen die precies goed zijn voor jou.

 

De menstruele cyclus.

Waar en wanneer zal het gebeuren? Hoe zal het zijn? Weet iedereen het? Geen paniek! Leer je menstruele cyclus kennen en zorg ervoor dat je bent voorbereid. Zorg ervoor dat je altijd wat maandverband bij je hebt, dan kom je nooit in de problemen. Het begint nooit met grote hoeveelheden bloed, maar gewoon met een paar kleine drupjes bloed.

Hoe vaak?
Ongeveer één keer per maand doorloopt je lichaam een cyclus die de menstruele cyclus wordt genoemd. In het diagram hieronder wordt dat uitgelegd. Als je pas ongesteld bent geworden, heeft je lichaam tijd nodig om in een ritme te komen. Het is dus best mogelijk dat je in één maand twee cycli doorloopt of dat je een maand overslaat. Het is verstandig de data in je agenda bij te houden, zodat je je cyclus leert kennen.

De eisprong

 1. Wanneer het eitje niet wordt bevrucht, worden het slijmvlies van de baarmoeder en het eitje afgestoten in de vorm van menstruatie. Meestal duurt je menstruatie ongeveer vijf dagen, maar ook menstruaties van twee of zeven dagen komen voor.
 2. Het slijmvlies van de baarmoeder begint zich op een bevrucht eitje voor te bereiden.
 3. Na de eisprong begint het eitje haar tocht naar de baarmoeder.
 4. Het slijmvlies langs de wand van de baarmoeder is nu dik van al het bloed.

Weetjes
Een vrouw wordt tijdens haar leven gemiddeld 500 keer ongesteld.

terug naar begin

 

Wat gebeurt er?

Ongesteld zijn. Je moet er even aan wennen, maar ongesteld zijn hoort bij het leven en vormt een natuurlijk en gezond onderdeel van het leven van een vrouw.

Je eerste menstruatie is een teken van je voortplantingsorganen (eierstokken, eileiders en baarmoeder) dat je fysiek in staat bent een kind te baren.

Iedere maand produceert een van je eierstokken een heel klein eitje.

Als het eitje klaar is, reist het via de eileiders naar je baarmoeder. Dit proces wordt de ovulatie of de eisprong genoemd.

De baarmoeder bereidt zich via een zacht slijmvlies met bloed en weefsel voor op de komst van het eitje. Als je zwanger zou worden, verschaft dit slijmvlies het bevruchte eitje de voedingsstoffen die het nodig heeft om uit te groeien tot een baby.

Als het eitje echter niet door sperma wordt bevrucht, verlaat het eitje samen met het zachte slijmvlies de baarmoeder. Dat gebeurt als een langzame stroom bloed die je lichaam via de vagina verlaat.

Weetjes
Als je ongesteld bent, kun je gewoon blijven doen wat je anders ook doet. Je kunt zelfs gaan zwemmen.

terug naar begin

 

Het juiste product kiezen.

Maandverband? Inlegkruisjes? Vleugels? Dun of dik? Raak je wat in de war? Dat hoeft niet. Kotex® biedt een uitgebreid assortiment producten die op jouw individuele wensen zijn afgestemd, zodat je je beschermd, op je gemak en zelfverzekerd voelt.

Maandverband
Wanneer je net ongesteld bent geworden, kun je het beste maandverband gebruiken. Sommige meisjes vinden dun maandverband prettiger, terwijl andere de voorkeur aan dikker maandverband geven. Welk maandverband je ook kiest, niemand zal kunnen zien dat je het draagt.

Inlegkruisjes
Inlegkruisjes kun je iedere dag dragen. Het is heel normaal als er wat witte afscheiding optreedt als je niet ongesteld bent. Als je inlegkruisjes van Kotex® gebruikt, blijft je lingerie altijd heerlijk fris. Je pakt gewoon een schoon inlegkruisje als je je de hele dag droog en fris wilt voelen.

Tampons
Tampons. Klein en discreet. Handig als je wilt zwemmen. Of als je nauwelijks merkbare producten wilt gebruiken (waarom zou je je meer bewust willen zijn van je menstruatie dan absoluut noodzakelijk?)!

Weetjes
Al bij onze geboorte bevatten onze eierstokken alle eitjes die we gaan produceren: zo'n twee miljoen!

terug naar begin

 

Wat heb je nodig.

Er zijn meisjes in alle soorten en maten. En menstruaties in alle soorten en maten. Maar gelukkig zijn er ook maandverband, inlegkruisjes en tampons in alle soorten en maten. Neem een kijkje in het gedeelte Onze producten om alle opties te bekijken en het meest geschikte product te kiezen!

terug naar begin

 

Hoe vaak.

Ongeveer één keer per maand doorloopt je lichaam een cyclus die de menstruele cyclus wordt genoemd. In het diagram hierboven wordt dat uitgelegd. Als je pas ongesteld bent geworden, heeft je lichaam tijd nodig om in een ritme te komen. Het is dus best mogelijk dat je in één maand twee cycli doorloopt of dat je een maand overslaat. Het is verstandig de data in je agenda bij te houden, zodat je je cyclus leert kennen.

terug naar begin

 

Veranderingen aan je lichaam.

Eén en al ellende
Het is heel gewoon dat je pijn voelt als je ongesteld bent. De helft van alle vrouwen ervaart aan het begin van iedere menstruatie pijn.

Het bloeden zelf doet geen pijn. De pijn die je voelt, zijn buikkrampen en soms ook krampen in je onderrug. Ze worden veroorzaakt doordat je baarmoeder zich samentrekt terwijl je lichaam het natuurlijke ritme hervindt. Ook dit is een signaal van je lichaam om aan te geven dat alles in orde is.

Van heel gelukkig tot superdepressief
Het ene moment voel je je gewoon, maar het volgende moment kun je wel iemand vermoorden. Grrr!

Wellicht heb je ook last van een opgeblazen gevoel omdat je lichaam vocht vasthoudt.

Maak je geen zorgen. Dat is heel normaal. Het zijn allemaal symptomen van PMS (premenstrueel syndroom).

Veel meisjes hebben last van PMS, je bent dus niet de enige.

Niemand weet precies hoe PMS ontstaat, maar zeker is dat het oestrogeenniveau (het hormoon dat de eisprong stimuleert) en het progesteronniveau (het hormoon dat vlak na de eisprong wordt vrijgegeven) in je lichaam veranderen vlak voordat je ongesteld wordt. Totdat je hormoonniveaus aan het begin van je ongesteldheid weer hun gebruikelijke niveau bereiken, is het mogelijk dat je je niet helemaal jezelf voelt .

Weetjes
Je oestrogeenniveau kan tijdens je menstruatiecyclus zeven keer zo hoog worden. Geen wonder dus dat we last hebben van PMS!

terug naar begin

 

Goed nieuws!

Er zijn een heleboel manieren om de symptomen van PMS te verlichten. Je merkt snel genoeg welke manier voor jou het meest geschikt is. Als je ongeveer weet wanneer PMS elke maand optreedt, kun je er beter mee omgaan. Wat kun je eraan doen?

 • Eet fruit en groente en drink heel veel water.
 • Je kunt menstruatiepijnen ook verlichten door veel calciumrijke melk- en yoghurtproducten te drinken en te eten.
 • Gebruik echter weinig zout, want dat zorgt ervoor dat je nog meer vocht vasthoudt.
 • Suiker beïnvloedt je eetlust en je energie en koffie kan je stemming enorm beïnvloeden. Het is dus verstandig om minder koffie te drinken en minder suiker te eten.
 • Doe het rustig aan. Ga lekker op de bank liggen met een warme kruik op je buik of neem een warm bad met een lekker geurtje. Sport ook regelmatig om je bloedsomloop te stimuleren. Rustige yoga-oefeningen kunnen je helpen je hele lichaam te ontspannen en je te kalmeren.
 • De supplementen teunisbloemolie en vogelmelkolie helpen ook de symptomen van PMS tegen te gaan.
 • Aromatherapeutische oliën, zoals roos, geranium en lavendel, kunnen menstruatiepijnen verlichten. Salie is goed tegen buikpijn. En venkel kalmeert je onrustige hormonen.
 • Massage! Masseer je buik heel langzaam of vraag een vriend of vriendin om je rug te masseren.
 • Als dat allemaal niet helpt, kun je een pijnstiller halen bij de drogist. Als je de pijn echt niet kunt verdragen, ga dan naar je huisarts om te laten controleren of alles in orde is.

terug naar begin

 

De inhoud van dit gedeelte dient slechts ter informatie. Wij verlenen geen medisch advies en deze informatie dient niet ter vervanging van het advies van je huisarts. Voor medische zorg en medisch advies dien je regelmatig je huisarts te raadplegen. Mocht je je ergens zorgen over maken, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

Cookie-Einstellungen