Veelgestelde vragen.

Toxic Shock Syndrome (TSS)

 

Wat is TSS en waar wordt het door veroorzaakt?

TSS is de afkorting van Toxic Shock Syndrome en wordt ook wel de tamponziekte genoemd. Het is een uiterst zeldzame (en meestal te voorkomen), maar wel bijzonder ernstige ziekte die kan optreden bij mannen, vrouwen en kinderen en die soms een fatale afloop kan hebben. Deze ziekte wordt in verband gebracht met tampons, omdat bepaalde gevallen van TSS aan het gebruik van tampons zijn te wijten en bepaald medisch onderzoek geeft aan dat het gebruik van tampons het risico op TSS verhoogt. Het is echter aangetoond dat tampons zelf niet de oorzaak zijn van TSS.

TSS wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Staphylococcus Aureus. Deze bacterie komt normaal gesproken voor in de neus, oksels, het kruis of de vagina van ongeveer een derde van alle gezonde mensen. Soms geven bepaalde stammen van deze bacterie een gif vrij dat waarschijnlijk via de bloedsomloop in het lichaam wordt opgenomen..

terug naar begin

 

Hoe weet ik of ik TSS heb?

TSS-symptomen treden bijzonder snel op en zijn vaak extreem. Hoge koorts van vaak meer dan 39 graden Celsius, overgeven, diarree, uitslag die op zonnebrand lijkt, duizeligheid en flauwvallen behoren tot deze symptomen. Niet alle gevallen van TSS zijn echter hetzelfde en niet al deze symptomen zijn altijd aanwezig. Als er een of meerdere van deze symptomen optreden wanneer je ongesteld bent, verwijder je je tampon (als je er een gebruikt) en raadpleeg je ogenblikkelijk een arts.

terug naar begin

 

Wat moet ik doen als er tijdens mijn menstruatie TSS-symptomen optreden?

Als je een tampon gebruikt, dien je deze onmiddellijk te verwijderen en meteen een arts te raadplegen. Wees niet bang om te zeggen dat je denkt dat je TSS hebt! De arts wil waarschijnlijk weten wat je symptomen zijn en wanneer ze zijn begonnen, wanneer je ongesteld bent geworden, of je eerder TSS hebt gehad en welk merk en absorptievermogen van tampon je gebruikt (gewoon, super, super plus, etc.). Zorg er ook voor dat je bloeddruk wordt gemeten.

terug naar begin

 

Kan TSS worden genezen?

Als de diagnose TSS snel wordt gesteld, kan deze ziekte prima worden behandeld met antibiotica en een behandeling voor schoksymptomen. De meeste mensen genezen volledig. Daarom is het zo belangrijk dat je meteen een arts raadpleegt wanneer er tijdens je menstruatie TSS-symptomen optreden.

terug naar begin

 

Hoe kan ik de kans op TSS verkleinen?

De beste voorzorgsmaatregel is waarschijnlijk het gebruik van de kleinste tampon of de tampon met het laagste absorptievermogen voor de zwaarte van je menstruatie. Je verlaagt je kans op TSS tijdens je menstruatie ook wanneer je de tampons op de juiste wijze gebruikt en de aanwijzingen in het pakje tampons goed opvolgt. Wissel het gebruik van tampons ook af met maandverband.

terug naar begin

 

Waarom krijgen sommige mensen wel TSS en anderen juist niet?

Aangezien TSS door giffen van bacteriestammen wordt veroorzaakt, nemen wetenschappers aan dat mensen die gevoelig zijn voor TSS gewoon niet genoeg weerstand in hun bloed hebben om deze giffen te neutraliseren. Anderen die wel over genoeg antistoffen beschikken, hebben een betere weerstand tegen TSS.

terug naar begin

 

Kun je TSS vaker krijgen?

Ja. Het is zelfs zo dat iemand die eenmaal TSS heeft gehad een grotere kans heeft het nog een keer te krijgen dan iemand die het nooit heeft gehad. Als je dus ooit TSS hebt gehad, dien je met je huisarts te overleggen voordat je tampons gaat gebruiken.

terug naar begin

 

Zijn jonge mensen extra gevoelig voor TSS?

Mensen van alle leeftijden kunnen TSS krijgen. Aan de menstruatie gerelateerde TSS treedt echter het vaakst op bij tampongebruiksters die jonger zijn dan dertig, en dan vooral bij meisjes tussen 15 en 19 jaar. Maar raak nu niet in paniek, zelfs in deze groep komt TSS bijzonder zelden voor!

terug naar begin

 

Waar kan ik meer informatie over TSS vinden?

TSS informatie moet wettelijk op de verpakking vermeldt worden. Je kunt meer te weten komen over TSS door deze informatie te lezen als je tampons koopt. Je kunt ook meer informatie vragen aan je huisarts wanneer je deze bezoekt voor een check-up.

terug naar begin

 

De inhoud van dit gedeelte dient slechts ter informatie. Wij verlenen geen medisch advies en deze informatie dient niet ter vervanging van het advies van je huisarts. Voor medische zorg en medisch advies dien je regelmatig je huisarts te raadplegen. Mocht je je ergens zorgen over maken, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.