Veelgestelde vragen.

Zwangerschap

 

Wanneer kan ik tijdens mijn menstruele cyclus al dan niet zwanger worden?

Midden in je menstruele cyclus ben je het vruchtbaarst. Het middelpunt van je cyclus is het moment waarop een eitje door een van je eierstokken wordt vrijgegeven en het via je eileiders naar de baarmoeder reist. Omstreeks deze tijd, vanaf het moment vlak voor het vrijgeven van het eitje tot het moment waarop het eitje in de baarmoeder aankomt, is de kans dat je zwanger wordt het grootst. In een cyclus van 28 dagen betekent dat zo'n twee weken voor je ongesteld wordt. Aangezien de meeste menstruatiecycli niet volkomen regelmatig zijn, is het vaak wat lastig deze timing precies goed te krijgen. Het is dus heel belangrijk dat je altijd voorzichtig bent.

De kans dat je zwanger wordt, is het kleinst wanneer je ongesteld bent en het eitje uit je lichaam wordt gespoeld. Houd er echter rekening mee dat je altijd zwanger kunt worden, ook als je ongesteld bent.

terug naar begin

 

Word je ook ongesteld als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap concentreert de baarmoeder zich volledig op het beschermen en het voeden van de groeiende foetus. Dat betekent dat de baarmoeder geen eitjes kan ontvangen. De baarmoeder heeft het dan als het ware te druk. Je lichaam stopt de eisprong dan tijdelijk en ook het uitstoten van het slijmvlies langs de baarmoederwand wordt onderbroken. En daarom word je niet ongesteld. Na de bevalling hervat je lichaam de natuurlijk ovulatiecyclus en word je weer gewoon ongesteld.

terug naar begin

 

Hoe lang duurt het voordat ik na een bevalling weer ongesteld word?

Zodra je lichaam zich aan het feit heeft aangepast dat er geen baby meer in je lichaam groeit, worden het ovulatieproces en de menstruatiecyclus weer op gang gezet. Bij sommige vrouwen gebeurt dit al een paar weken na de bevalling, bij andere pas een paar maanden later. Hoewel iedere zwangerschap een bijzonder gecompliceerd proces is, herstellen de lichamen van de meeste vrouwen zich snel en zonder probleem.

terug naar begin

 

Maak een afspraak met je huisarts als je meer vragen hebt of graag meer informatie wilt over dit onderwerp.

De inhoud van dit gedeelte dient slechts ter informatie. Wij verlenen geen medisch advies en deze informatie dient niet ter vervanging van het advies van je huisarts. Voor medische zorg en medisch advies dien je regelmatig je huisarts te raadplegen. Mocht je je ergens zorgen over maken, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.