Veelgestelde vragen.

Menstruatie

 

Wat is PMS?

PMS is de afkorting van premenstrueel syndroom. PMS omvat zowel lichamelijke als emotionele symptomen. Een paar dagen voordat je ongesteld wordt, kunnen je borsten pijnlijk of zwaarder aanvoelen, kan je buik wat opzwellen en kun je puistjes krijgen. Het kan ook zijn dat je hoofdpijn of rugpijn krijgt, misselijk wordt of hunkert naar bepaalde soorten eten of drinken. Bovendien kun je je dankzij de wisselende hormoonniveaus ook wat geïrriteerder, verdrietiger of emotioneler voelen dan anders. Dat is PMS!

Voor de meeste vrouwen stelt PMS niet zoveel voor, sommige vrouwen ervaren enkele symptomen en andere vrouwen hebben nergens last van. Vrouwen die wel last hebben van deze symptomen, hebben vaak baat bij sporten en warme baden om de wisselende stemmingen wat te temperen. Vrouwen met een interesse in natuurlijke remedies houden het op vitamine B, kruidenthee en massages.

Vergeet niet dat deze symptomen meestal verdwijnen als je ongesteld wordt en je hormoonniveaus zich stabiliseren. Als je je eigen cyclus eenmaal kent, kun je ook voorspellen wanneer de symptomen van PMS optreden en het feit dat je de oorzaak kent en weet wanneer je ze kunt verwachten, helpt vaak om er beter mee om te gaan.

Als bepaalde symptomen bijzonder pijnlijk worden en je hinderen in je dagelijkse bezigheden, kun je je arts vragen of er een behandeling mogelijk is.

terug naar begin

 

Vlak voordat ik ongesteld word, doen mijn borsten altijd pijn. Waarom? Kan ik dat voorkomen?

Vlak voor de menstruatie schommelen de niveaus van oestrogeen en progesteron (de hormonen die door je lichaam razen en die verantwoordelijk zijn voor de vrouwelijke veranderingen) nogal. Dat zorgt ervoor dat vloeistof zicht ophoopt in je borsten, zodat die pijnlijk worden en zwaar aanvoelen. Dit is heel normaal, hoewel de mate van pijn nogal kan variëren. Je kunt dit niet echt voorkomen, maar je kunt wel zonder recept verkrijgbare PMS-pijnstillers proberen, zout en cafe├»ne vermijden of een stevige sportbeha dragen als je echt last van je borsten hebt.

terug naar begin

 

Hoeveel bloed verlies ik als ik ongesteld ben?

Dat varieert enorm, maar het ligt over het algemeen ergens tussen vier eetlepels en een kop. Als je veel zwaarder bloedt en de ene tampon of het ene maandverband na het andere volloopt, dien je je arts te raadplegen.

terug naar begin

 

De kleur van het bloed en de mate waarin ik bloed, varieert. Is dat normaal?

Soms is het bloed rood en soms is het bruin. Soms is het wat streperig en soms zitten er donkere vlekken in. Deze variaties zijn heel normaal en daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

terug naar begin

 

Ik heb gehoord dat je zwanger kunt worden als je ongesteld bent?

Dat klopt! Bij vrouwen met een bijzonder korte cyclus (rond de 21 dagen) of met een onregelmatige cyclus kan het gebeuren dat ze ovuleren terwijl ze nog bloeden. Dat betekent dus dat ze ook tijdens hun menstruatie zwanger kunnen worden. Je kunt vragen betreffende vruchtbaarheid en menstruatie het beste bespreken met je huisarts.

terug naar begin

 

Hoe kan ik de krampen tijdens het ongesteld zijn verlichten?

Menstruatiekrampen variëren aanzienlijk in kracht, niet alleen van vrouw tot vrouw, maar ook van cyclus tot cyclus. Je kunt een aspirientje nemen of andere zonder recept verkrijgbare pijnstillers. Je kunt ook rustige oefeningen doen, zoals rekoefeningen, of voor afleiding zorgen met een boek of een video. Warmte helpt vaak ook, dus je kunt proberen een warm bad te nemen of een warme kruik op je buik of onderrug te leggen. Als de krampen bijzonder pijnlijk worden, kun je contact opnemen met je huisarts en andere behandelingsmogelijkheden bespreken.

terug naar begin

 

Wat kan ik doen als ik enorm veel bloed verlies en heel veel maandverband moet gebruiken?

Vooral tijdens de eerste dagen van je menstruatie verliezen sommige vrouwen veel bloed, dat is heel normaal. Raadpleeg echter een arts als je gedurende langere tijd veel bloed verliest.

terug naar begin

 

Moet ik alle activiteiten stopzetten als ik ongesteld ben? Kan ik dan niet sporten?

Natuurlijk wel! Het klinkt misschien vreemd, maar hoe actiever je bent, hoe kleiner de kans dat je krampen krijgt. Raadpleeg het gedeelte 'Onze producten' om te zien welke producten Kotex® voor je heeft zodat je al je gebruikelijke activiteiten gewoon kunt voortzetten. Als je dat tenminste wilt!

terug naar begin

 

Hoe vaak word ik ongesteld?

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar cycli kunnen variëren tussen 21 en 45 dagen. In het begin komt je menstruatie vast vrij onregelmatig. De tijd tussen je menstruaties, de lengte van de menstruatie en de hoeveel bloed die je verliest, variëren waarschijnlijk aanzienlijk. Maar na een jaar of twee heeft het lichaam van de meeste vrouwen zich aangepast en ontstaat er een regelmatig patroon. Als je je menstruaties bijhoudt op een kalender, kun je je cyclus gemakkelijker volgen.

terug naar begin

 

Kan ik gaan zwemmen als ik ongesteld ben?

Jazeker. Je moet dan alleen geen maandverband gebruiken, want dat absorbeert gewoon al het water. Als je gaat zwemmen, moet je een tampon gebruiken, maar bespreek dit eerst met een van je ouders of een andere volwassene.

terug naar begin

 

Kunnen andere mensen zien dat ik ongesteld ben?

Andere mensen kunnen echt niet weten dat jij ongesteld bent. Ze weten het alleen als jij het ze vertelt!

terug naar begin

 

Mag ik in bad als ik ongesteld ben?

Jazeker. Het is zelfs heel belangrijk dat je in bad of onder de douche gaat als je ongesteld bent. Dan blijf je schoon en begin je niet te ruiken. Bovendien zweten vrouwen vaak meer als ze ongesteld zijn en voel je je dus frisser als je een douche neemt.

terug naar begin

 

Wat is menstruatie eigenlijk precies?

Biologisch gezien is de menstruatie de maandelijks terugkerende gelegenheid voor een vrouw om een baby voort te brengen. Als het lichaam van een vrouw voor het eerst in staat is een kind voort te brengen, meestal wanneer een vrouw tussen 9 en 16 jaar oud is (de zogenaamde 'menarche'), bereidt het zich iedere maand voor op een mogelijke zwangerschap. In een van de eierstokken rijpt een heel klein eitje dat vervolgens via de eileider in de richting van de baarmoeder reist. De baarmoeder is ondertussen begonnen zich voor te bereiden op de komst van het eitje en het slijmvlies is dik en zacht geworden. Wanneer het eitje door sperma wordt bevrucht, kan de baarmoeder de vrucht zo de volgende negen maanden beschermen en voeden. Als het eitje niet wordt bevrucht, heeft dit dikke, sponsachtige slijmvlies geen rol meer om te vervullen en wordt het afgestoten en samen met het afgebroken eitje uit het lichaam gespoeld. Gedurende drie tot zes dagen tijdens elke maand wordt al deze materie uit je lichaam gespoeld in de vorm van menstruatie. Na je eerste menstruatie word je meestal om de 28 dagen ongesteld (tenzij je zwanger bent), maar je cyclus kan variëren tussen 21 en 45 dagen. Dit cyclische proces wordt beëindigd wanneer je eierstokken geen eitjes meer produceren en je niet meer ongesteld wordt. Dit gebeurt als je lichaam in de overgang komt, zo'n 35 tot 40 jaar na je eerste menstruatie.

terug naar begin

 

Ik word vaak te laat of heel onregelmatig ongesteld. Is dat erg?

De eerste twee jaar worden vrouwen vaak onregelmatig ongesteld, maar daarna treedt er meestal enige regelmaat op. Dat geldt echter niet voor alle vrouwen. Wanneer een vrouw seksueel actief is en de menstruatie uitblijft, kan dit betekenen dat ze zwanger is. Het uitblijven van de menstruatie kan echter ook te wijten zijn aan stress, een ander voedingspatroon, meer sporten of een toename in druggebruik. Als geen van deze oorzaken van toepassing zijn en je je zorgen maakt, dien je een afspraak te maken met je huisarts.

terug naar begin

 

Waarom voel ik me verdrietig en chagrijnig vlak voordat ik ongesteld word?

Sommige vrouwen worden wat chagrijnig, gespannen of depressief in de dagen voor hun menstruatie. Deze gevoelens maken deel uit van een aantal fysieke en emotionele symptomen die bekendstaan onder de naam premenstrueel syndroom (PMS). Sommige vrouwen hebben helemaal geen last van PMS, andere hebben er in verschillende mate last van en voor hen zijn deze symptomen bijzonder tastbaar. Deze emotionele en lichamelijke wijzigingen zijn te wijten aan hormonale wijzigingen die voor de menstruatie plaatsvinden, maar die gelukkig verdwijnen als je ongesteld wordt en je hormoonniveaus zich stabiliseren. De emoties en problemen die zo onoverkomelijk leken, vallen dan ineens weer heel erg mee. Als je je eigen cyclus eenmaal kent, kun je ook voorspellen wanneer de symptomen van PMS optreden en het feit dat je de oorzaak kent en weet wanneer je ze kunt verwachten, helpt vaak om er beter mee om te gaan. Als je echter bijzonder veel last hebt van PMS, maak je best een afspraak met je arts om de opties te bespreken.

terug naar begin

 

Waarom voel ik me zo dik als ik ongesteld ben?

Vlak voor en tijdens je menstruatie houdt je lichaam vaak wat meer vocht vast. Vanwege dit extra vocht voel je je vaak wat dikker of zijn je borsten gevoeliger. Het is ook heel gewoon om tijdens deze dagen wat aan te komen. Na je menstruatie raak je dat extra gewicht echter meteen weer kwijt. Probeer vlak voor en tijdens je menstruatie minder zout te eten. Zout bevordert namelijk het vasthouden van vocht.

terug naar begin

 

Wat gebeurt er als er bloedvlekken in mijn kleren komen?

Dat overkomt ons allemaal wel eens, dus maak je geen zorgen. Bind gewoon een trui of een jasje om je middel of haal je blouse uit je broek om de vlekken te bedekken. (Als je niks geschikts bij je hebt, vraag dan iemand of je iets kunt lenen, daar zijn jullie tenslotte vriendinnen voor!) Vervolgens pak je een tampon of een maandverband en ga je naar het toilet. Probeer de vlekken schoon te maken, als dat mogelijk is. Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, is het wellicht handig een schone onderbroek mee te nemen en donkere kleren te dragen als je ongesteld moet worden of wanneer je het zwaarst bloedt. Zorg er ook voor dat je het juiste product gebruikt voor de hoeveelheid bloed die je verliest en dat je je regelmatig verschoont. Wacht niet tot het te laat is!

terug naar begin

 

De inhoud van dit gedeelte dient slechts ter informatie. Wij verlenen geen medisch advies en deze informatie dient niet ter vervanging van het advies van je huisarts. Voor medische zorg en medisch advies dien je regelmatig je huisarts te raadplegen. Mocht je je ergens zorgen over maken, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.