Veelgestelde vragen.

Gezondheid en welzijn

 

Ik heb veel cafeïne nodig om goed te kunnen functioneren. Tijdens de examenperiode neem ik altijd cafeïnepillen en ik drink meerdere koppen koffie en glazen cola per dag. Is dat wel goed?

Nou nee, eigenlijk niet. Vijf of zes koppen koffie per dag maken je nerveus en gespannen, kunnen je slaap verstoren en zelfs maagzweren veroorzaken. De meeste onderzoeken geven aan dat je zonder probleem vier of minder koppen koffie per dag kunt drinken, maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van grote doses cafeïne op het lichaam van een vrouw. Probeer langzaam maar zeker minder koffie te drinken. Cafeïne werkt verslavend en cold-turkey afkicken is geen pretje!

terug naar begin

 

Onder mijn borst zit een vreemde, tepelachtige plek. Ik schaam me daar een beetje voor. Wat kan ik er aan doen?

Dat is waarschijnlijk een hele kleine derde tepel die om onbekende redenen onder de borst groeit. Dit is een genetisch verschijnsel dat ook bij mannen optreedt. Het kan gelukkig geen kwaad (het verhoogt bijvoorbeeld niet je risico op borstkanker en heeft geen enkele invloed op het geven van borstvoeding in de toekomst). Als je er last van hebt, kun je het echter gemakkelijk laten verwijderen. Je arts kan je daar meer informatie over geven.

terug naar begin

 

Ik zou zo graag willen dat ik dunner was. Zelfs als ik op mijn dunst ben en zoveel mogelijk sport, zijn mijn dijen te dik en ben ik te kort. En zeg nou alsjeblieft niet dat ik van mijn lichaam moet houden!

Het valt niet mee van je lichaam te houden wanneer alle media je vertellen hoe een perfect lichaam eruitziet. De realiteit is echter dat iedereen een ander lichaam heeft. Er zijn lange en korte mensen, mensen met brede heupen of smalle heupen, peervormige mensen en juist dunne mensen, mollige mensen, bleke mensen, donkere mensen en mensen met sproeten.  Kortom, niet iedereen is in de wieg gelegd om tot Miss World te worden verkozen.

Het is lastig om deze beelden van zogenaamde perfectie uit je hoofd te zetten, maar de beste oplossing is vrede met je lichaam nemen en begrijpen hoe het werkt. Bedenk eens hoe sterk je lichaam is en hoe ver je (korte, stevige, etc.) benen je kunnen dragen en hoe snel ze je kunnen laten fietsen. Als je regelmatig sport en gezond eet, zul je je fijner voelen in je lichaam, of dat nu dik of dun is. Als je wilt afvallen, probeer dan minder overbodige (junkfood) calorieën te consumeren (de Schijf van Vijf is een goede richtlijn) en dagelijks meer te bewegen. Onderzoek geeft bovendien aan dat iets zwaarder zijn dan je zogenaamde 'ideale gewicht' geen gezondheidsrisico's oplevert. Je loopt veel meer risico als je een of ander hip dieet volgt.

Vraag je vriendinnen je te helpen kleren uit te kiezen die je goed staan, trakteer jezelf op een nieuwe haarstijl, vertroetel je lichaam in bad met luxueuze badproducten, bekijk je lichaam in de spiegel en probeer je zegeningen te tellen, of je nu een ronde of juist een tengere vorm hebt, lekker lang bent of juist heel klein, grote of kleine borsten hebt, stevige dijbenen, korte benen, dunne onderbenen of wat dan ook. Zelfvertrouwen is de beste schoonheidstip. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel waar.

terug naar begin

 

Wat zijn cysten in de eierstokken precies?

Cysten in de eierstokken ontstaan wanneer een follikel in de eierstok groter wordt en klaar is om te barsten, maar dat om de een of andere reden niet doet en geen eitje vrijgeeft. Dergelijke cysten komen vrij veel voor en vaak verdwijnen ze vanzelf weer. Als je maar niet ongesteld wordt, pijn in je onderbuik hebt, een opgezwollen buik hebt of pijn hebt tijdens het vrijen, bestaat de kans dat er een cyste in je eierstok zit. Ga naar je huisarts als je je zorgen maakt. Heel zelden is een operatie nodig als een cyste maar niet verdwijnt.

terug naar begin

 

Ik heb gemerkt dat er afscheiding in mijn ondergoed zit. Het is geen bloed, dus ik ben niet ongesteld. Maar wat is het wel?

Dit gebeurt meestal wanneer je vagina dode cellen afstoot, een volkomen normaal onderdeel van je cyclus. Deze afscheiding heeft de vorm van doorzichtige of geelwitte vloeistof. (Inlegkruisjes zijn een prima manier om je te helpen deze afscheiding te absorberen). Als je echter merkt dat de afscheiding donkerder wordt, begint te jeuken of te branden of sterk begint te ruiken, dien je naar je huisarts te gaan om te zien of er sprake is van een infectie.

terug naar begin

 

De inhoud van dit gedeelte dient slechts ter informatie. Wij verlenen geen medisch advies en deze informatie dient niet ter vervanging van het advies van je huisarts. Voor medische zorg en medisch advies dien je regelmatig je huisarts te raadplegen. Mocht je je ergens zorgen over maken, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

Cookie-Einstellungen